Nota reserves en voorzieningen

De VVD heeft reeds eerder aangegeven dat het college naarstig op zoek is naar geld ter bekostiging van het IAP. Bij dit agendapunt zien we deze poging opnieuw. In dit stuk geeft het college aan dat de ondergrens van de algemene reserve van 20 miljoen aan de hoge kant is. En in de commissie heeft de wethouder aangegeven dat 15 miljoen voldoende moet zijn. Het mag duidelijk zijn dat de VVD het oneens is met deze zienswijze. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat een zeer bekende fractievoorzitter van het CDA verheugd was dat er altijd “op zijn Ridderkerks” begroot werd. Jammer dat dit principe nu losgelaten wordt.

De dekkingsreserve 2011 wordt opgeheven. Dit kan alleen als er een sluitende begroting is. De VVD constateert dat daardoor een bedrag van 3,5 miljoen vrijvalt. En dat kan het college wel heel goed gebruiken om investeringen in het kader van het IAP te financieren. Binnen de begroting kunnen met toepassing van de door het college zelf omarmde principe “oud voor nieuw” nl. de vele miljoenen die nodig zijn voor het IAP nooit gevonden worden, zonder op andere terreinen pijnlijke ingrepen te moeten doen. En dit is dus niets anders dan voorsorteren om o.a. dit bedrag in een eventueel te vormen reserve IAP te storten.

Wij kunnen instemmen met de nota, maar gaan het met u nog hebben over de gewenste ondergrens van de algemene reserve en de besteding van de toevoegingen aan de algemene reserves. Veel inwoners en bedrijven zijn in 2012 geconfronteerd met een structurele verhoging van de OZB, terwijl deze verhoging nooit is teruggedraaid. Dit was onvermijdelijk, omdat de begroting anders niet sluitend was. Als nu blijkt dat in het verleden opgebouwde reserves niet meer nodig zijn zou het zeer logisch zijn deze –al is het wederom eenmalig- terug te geven aan de belastingbetalers.