BESTUUR EN FINANCIËN

Wij staan voor een transparant, verantwoordelijk en efficiënt bestuur. De gemeentelijke financiën zijn bij de VVD Ridderkerk gezond, betrouwbaar, en voorspelbaar: wij geven  niet  meer  uit  dan  er  binnen komt en we verhogen de belastingen die wij in eigen hand hebben, met niet meer dan de inflatiecorrectie. De VVD vindt participatie van inwoners en ondernemers belangrijk. Daarbij moeten de kaders en het niveau van participatie vooraf helder worden benoemd. Eigen initiatief van inwoners en ondernemers wordt gesteund, de gemeente neemt hierbij een faciliterende rol aan. De VVD Ridderkerk vindt dat de gemeente er voor de inwoners is, en niet andersom!


Verantwoord omgaan met belastinggeld. De VVD Ridderkerk benadrukt dat het Ridderkerks gemeentebestuur dienstbaar moet zijn aan alle inwoners. Daarom staan wij voor een bestuur dat zuinig en weloverwogen met belastinggeld omgaat, en zich aan de begroting houdt. Het bestuur beheert de financiën alsof het de eigen portemonnee is. 

Een daadkrachtig en klein gemeentebestuur. De VVD Ridderkerk gaat uit van de eigen kracht van inwoners en ondernemers. Daarbij dient de overheid zich te beperken tot kerntaken. De gemeente moet heldere kaders stellen en daarna zaken neerleggen bij inwoners of (maatschappelijke) ondernemers. Wij staan dus voor vrijheid, verantwoordelijkheid en doelmatigheid!

Meer inzicht in de uitgaven van het bestuur. Iedere inwoner van Ridderkerk moet in één oogopslag kunnen zien waar gemeenschapsgeld aan wordt uitgegeven en wat het doel daarvan is. Bijvoorbeeld op interactieve dashboards op de site van de gemeente, of verwijzingen naar andere (landelijke) websites waarop de prestaties van de gemeente Ridderkerk te zien zijn.  

Solide financiële huishouding. De gemeente krijgt budget van de Rijksoverheid om de WMO en de Jeugdwet uit te voeren. Wij zijn van mening dat het zorgbudget op de gemeentebegroting niet groter mag zijn dan er in totaal vanuit het rijk aan zorgbudget binnen komt. 

De begroting moet structureel in evenwicht zijn. VVD Ridderkerk eist voor haar inwoners een gemeentebegroting die structureel in evenwicht is