Algemene beschouwingen 2020: Dol Dwaze Dagen college door opbrengst aandelen Eneco

Leestijd: 5 minuten Covid-19 houdt ons al maanden in de greep en zal nog lange tijd een grote stempel blijven drukken op onze samenleving. De impact van Corona is enorm en laat niemand ongemoeid noch privé noch zakelijk. Het doet wat met je, wanneer jouw onderneming op omvallen staat of ten onder gaat, je werkeloos wordt, je er niet echt voor een naaste kan zijn op het laatst van zijn of haar leven, je maandenlang vermoeid bent na herstel van coronaklachten, dierbaren alleen virtueel of op afstand kan zien of je hele dagen zorgen maakt door de vraag hoe te overleven.

Door het onzichtbare virus staat een belangrijke kernwaarde van de VVD onder druk, namelijk: Vrijheid. Door de maatregelen, waarbij we gelukkig nog wel met elkaar over de noodzaak of juistheid daarvan in vrijheid kunnen discussiëren, kunnen we onder andere niet gaan en staan waar we willen en hebben we niet alle vrijheid om te ondernemen. Het zal dan ook een hele opgave worden om de welvaart van afgelopen jaren vast te houden. We zullen ons moeten inzetten om te beschermen wat waardevol is. Hiervoor moeten we met zijn allen verantwoordelijkheid nemen. Zoals al vaker gezegd gaan vrijheid en verantwoordelijkheid samen en daarom moeten we juist nu nog meer naar elkaar omkijken.

De VVD Ridderkerk wil haar grote waardering uitspreken voor alle mensen en organisaties die dag en nacht bezig zijn om de samenleving in de strijd tegen Covid-19 draaiende, veilig en zo gezond mogelijk te houden. Ondanks het vele negatieve nieuws dat we de laatste maanden te verduren hebben gekregen. Laten we echter met een positieve blik naar de toekomst blijven kijken. Eens krijgen we het virus er met zijn allen onder. Voor de (gemeentelijke) politiek moet dat een extra motivatie zijn om hen te ondersteunen, die het hard nodig hebben en in elk geval tevens te blijven zorgen voor een financieel gezond en verantwoord gemeentelijk beleid.


De begroting 2021 & meerjarenraming 2022-2024

Veel van hetgeen de VVD Ridderkerk bij de behandeling van de Kadernota dit jaar heeft gezegd, is ook bij deze begroting van toepassing. Gelukkig heeft de wethouder van Financiën het na de Kadernota echter wel voor elkaar kunnen krijgen om voor de komende jaren een sluitende begroting te presenteren. Onze complimenten daarvoor. Het zal hem niet verbazen, dat de VVD Ridderkerk wel kritische kanttekeningen bij de begroting 2021 en de meerjarenraming 2022-2024 plaatst. Voor de sluitende begroting heeft het college namelijk enige meevallers 1 nodig gehad zoals de opbrengsten uit een meevallende meicirculaire en de ontvangen Eneco-gelden. Deze begroting is verder structureel sluitend gemaakt door ten laste van de Algemene Reserve kapitaalreserves te vormen, zodat de diverse miljoenen kostende wensinvesteringen van dit college uitgevoerd kunnen worden. Wanneer die kapitaalreserves echter op zijn, is er niet gespaard voor de vervanging van die investeringen en tegen die tijd mogen de bestuurders van de toekomst de gaten dichten. Ook de herstructurering van de gemeentelijke leningen, mede naar aanleiding van een door de SGP en VVD ingediende motie, heeft dit college lucht gegeven om de begroting sluitend te maken. Bij deze begroting kunnen we echter constateren dat het adagium “nieuw voor oud”, dat het vorige college en veel partijen de afgelopen jaren hebben gehanteerd, in deze collegeperiode niet meer op gaat.

We moeten dit college nageven dat het goed voor zichzelf gezorgd heeft. Alles wat ze wil, heeft ze uit de goed gevulde Algemene Reserve gehaald. Dit had men nooit kunnen doen, wanneer de Eneco-aandelen niet waren verkocht. Toch fijn dat bepaalde collegepartijen nu gebruik maken van deze opbrengst, terwijl ze nog niet zo lang geleden tegen de verkoop van deze aandelen waren. Zeer teleurstellend is, dat de raad niet apart over de besteding van de Eneco gelden heeft gesproken. Dit hadden we met zijn allen al dan niet stilzwijgend afgesproken. De VVD kan zich nog herinneren dat zij samen met CU voor deze gelden naar een plan voor duurzaamheidsinvesteringen zou kijken. Hoe mooi zou het niet geweest zijn om een deel van de opbrengst te gebruiken voor duurzaamheidsleningen of een revolverend fonds voor onze inwoners, waarmee ze tegen gunstige voorwaarden hun woning kunnen isoleren. Nu zijn de Enecogelden in de Algemene Reserve gestopt en in het grotere geheel van de besproken bestedingen meegenomen. Dat is toch anders dan over bepaalde gelden als min of meer geoormerkte gelden te praten. Zeker voor de duurzaamheidspartijen in deze raad moet dit toch even slikken zijn geweest. Gelukkig is een klein deel van de Eneco gelden toch nog ‘duurzaam’ terecht gekomen en wellicht kunnen we met de nog niet opgesnoepte miljoenen alsnog tot een dergelijke plan komen.

De VVD wil de wethouder een ander compliment maken. Wanneer de investeringskredieten voor een bepaald jaar werden doorgeschoven, werden de voordelen in kapitaallasten die hieruit voortkomen automatisch toegevoegd aan het budget voor duurzaamheidsprojecten. Naar aanleiding van een verzoek van de VVD heeft de wethouder het binnen het college voor elkaar gekregen, dat deze praktijk wordt gestopt. Wanneer er voortaan (extra) geld nodig is voor duurzaamheid, wordt dat hiervoor in de reguliere begroting opgenomen. We gaan er wel vanuit, dat er niet een duurzaamheidsreserve wordt gemaakt zonder dat er een concrete activiteit en/of investering aan ten grondslag ligt. Het beleid was tenslotte toch zo min mogelijke reserveposten te hebben?! In elk geval wordt door dit voorstel duurzaamheid op dezelfde wijze behandeld als de andere uitgaves/investeringen.

 

Kritische punten gemeente financiën

De VVD heeft nog een drietal kritische opmerkingen over de financiën. Ten eerste, door dit college is aangegeven, dat de woonlasten voor de inwoners met niet meer dan de inflatiecorrectie zullen stijgen. Tot die woonlasten behoort ook de afvalstoffenheffing. Door landelijk beleid ontkomen we niet aan een stijging van de afvalstoffenheffing. De kosten stijgen echter ook door de als falend aanvoelende uitvoering van het afvalstoffenbeleid en dat is zeker niet alleen aan corona te wijten. Hierdoor kunnen inwoners in 2021 zelf geen invloed op hun kosten uitoefenen. We kunnen dus wel vaststellen, dat dit college zijn belofte over de beperking van de woonlastenstijging in elk geval niet kan nakomen.

Ten tweede, groots is aangekondigd dat de precarioheffing afgeschaft is. Het is natuurlijk mooi om een verkiezingsbelofte waar te kunnen maken en ook de VVD heeft hier voor gepleit. Wanneer daar echter de introductie van een reclamebelasting tegenover staat, is er gewoon sprake van volksverlakkerij. Zeker omdat er meer reclamebelasting begroot wordt dan de huidige opbrengst van de precarioheffing. Kortom, dit is een mooi verpakte lastenverzwaring voor onze hardwerkende ondernemers.

Het derde kritische punt betreft de aangekondigde afschaffing OZB voor gebruikers van niet-woningen. Dit zal waarschijnlijk slechts leiden tot het verschuiven van de heffing naar de eigenaren van niet-woningen. Daarmee gaan we echt de leegstand van winkels niet verminderen of de huurkosten verlagen, maar we zadelen wel de eigenaren, die ook ondernemers zijn, op met extra risico’s.

Dit college rechtvaardigt de grote investeringen onder andere door aan te geven dat anti-cyclisch investeren goed is voor de economie. Leuk bedacht, maar het is niet de taak van gemeentes om de economie aan te zwengelen. De VVD Riddekerk kan zich wel goed vinden in het ondersteunen van de vele plaatselijke ondernemers, verenigingen en zelfstandigen die het door alle beperkende maatregelen moeilijk hebben. We hebben hiervoor de afgelopen tijd al diverse voorstellen gedaan en gesteund, die gelukkig door het college zijn overgenomen. Zoals de vrijstelling van de huren voor (sport)verenigingen. Voor de Ridderkerkse samenleving zijn al deze mensen en organisaties namelijk onmisbaar.

 

Bereikbaarheid & openbaarvervoer

Dat is wat anders dan bijvoorbeeld een investering van vele miljoenen voor een HOV-traject, terwijl daar hoogstens een handjevol Ridderkerkers profijt van heeft en het nog allerminst zeker is of überhaupt het huidige OV-netwerk na de corona crisis de eerste jaren wel in stand gehouden kan worden. Maar ja, nu het 3 tramtracé van de baan is, kunnen de Eneco miljoenen met een sneltreinvaart uitgegeven worden.

Over Openbaar Vervoer gesproken, samen met Leefbaar Ridderkerk hebben we schriftelijke vragen gesteld over buurtbus 601 en de evaluatie gratis OV voor AOW-gerechtigden. Die laatste evaluatie had december vorig jaar moeten plaatsvinden, maar het resultaat is bij ons nog niet bekend. Op basis van die evaluatie zouden ook de daadwerkelijke kosten van dit “gratis” OV bepaald worden. Je zou toch zeggen, dat je deze kosten graag inzichtelijk wilt hebben, zeker wanneer het veel moeite kost om de begroting structureel op orde te brengen en bij andere posten wederom scherp begroot is. Helaas is er aangegeven dat de antwoorden nog even op zich moeten laten wachten, maar wij zijn er reuze nieuwsgierig naar.

Deelscooters hebben recent bezit genomen van ons dorp. Op zich een prima aanvulling op de bestaande mogelijkheden om ons te verplaatsen. Waar de VVD echter al voor gewaarschuwd heeft, lijkt waarheid te worden. De scooters worden na gebruik niet al te netjes geparkeerd en daardoor ontstaat een zekere verrommeling van onze openbare ruimte. De wethouder heeft vrij vertaald in de pers laten weten, dat hij zich “verbaasd” dat mensen hier over vallen, wat letterlijk ongetwijfeld nog een keer gaat gebeuren, maar dat niemand aanstoot neemt aan alle geparkeerde auto’s. Hoewel hij in alle toonaarden ontkent niet de automobilist te willen pesten, zorgen dit soort opmerkingen er niet voor dat dit geloofwaardig overkomt. Wanneer er in de begroting dan ook nog eens een bedrag van 500 duizend euro is opgenomen voor een onderzoek om de barrièrewerking van de auto te verminderen, dan nemen de twijfels over zijn standpunt alleen maar toe. De VVD Ridderkerk is van mening dat Ridderkerk voor alle verkeersdeelnemers goed bereikbaar moet zijn en blijven.

 

Veiligheid

De laatste jaren wordt Ridderkerk regelmatig geconfronteerd met messengeweld, overvallen en zelfs dodelijke schietpartijen. Ook het gebruik en daarmee gepaard gaande rotzooi van lachgas is in deze raad al gespreksonderwerp geweest. Uit de cijfers is af te leiden dat het onveiligheidsgevoel bij onze inwoners is toegenomen, ondanks dat de burgemeester haar uiterste best doet om Ridderkerk veilig te houden. De VVD blijft dan ook pleiten en strijden voor een grote zichtbaarheid van boa’s op straat en veel politie surveillance. Mocht er meer geld nodig zijn om ons dorp veiliger te krijgen, dan zal de VVD dat zeker steunen en bezuinigen wij daarvoor liever op andere uitgaves zoals voor het behoud van de Huishoudschool.

 

Voorstel Huishoudschool

Het spreekwoordelijke mes snijdt dan aan twee kanten. Door niet of minimaal te investeren in de Huishoudschool kunnen we dat geld gebruiken voor veiligheid en kunnen we op die plek een gewenste toekomstige invulling geven voor woningen voor onze senioren en starters. Woningen voor beide doelgroepen, waarbij bepaalde monumentale elementen bewaard kunnen blijven door ze in het complex te verwerken. Wanneer we dan ook nog een deel van de winkels in het winkelcentrum tot woningen ombouwen, dan zijn we echt goed toekomstgericht bezig in Ridderkerk.


Ondersteuning voor inwoners & ondernemers voor de impact van de epidemie

Wij maken ons zorgen om onze ondernemers en verenigingen. Velen van hen worden zwaar getroffen door de corona maatregelen en een aantal zal het hoofd wellicht niet boven water kunnen houden. Dit zorgt voor zowel zakelijk als persoonlijk leed. De VVD begrijpt dat alleen woorden van medeleven slechts een kleine verzachting betekenen. Wij waarderen dit college dan ook voor haar, mede op voorspraak van de VVD Ridderkerk, gedane (financiële) ondersteuningsinspanningen en hopen dat zij dat beleid voorlopig voortzetten. Inwoners blijven wij oproepen daar waar mogelijk zoveel mogelijk onze lokale ondernemers en verenigingen te blijven steunen.


Ontwikkelingen Nieuw Reijerwaard

Ondanks Covid-19 lijkt de animo voor de koop van bedrijfsgronden in Nieuw Reijerwaard niet af te nemen. De VVD heeft er nog steeds alle vertrouwen in dat alle grond verkocht zal worden en dat is goed voor de werkgelegenheid. Wel blijft een groot aandachtspunt de verkeersafwikkeling aldaar. Omwonenden moeten zo min mogelijk overlast van de toename van het verkeer gaan krijgen en controle op naleving van de verkeersregels daar is van groot belang om hiervoor zorg te dragen.


Geluidsscherm Oosterpark

Voor de inwoners langs/achter het Oosterpark zijn het ook spannende tijden. Zou de geluidshinder dan eindelijk na vele jaren verminderd worden door de plaatsing van een geluidsscherm. Voor het einde van het jaar verwachten we toch wel, dat het besluit genomen is. Hopelijk luister het college naar een groot deel van de raad en de betrokken inwoners. Dus kom met een goed voorstel voor een geluidsscherm van 8 meter en houd niet krampachtig vast aan de eigen voorkeur voor een scherm van 6 meter hoog. Dat ook de uitbreiding van de Ridderkerk Rowdies tot discussie leidt, begrijpen wij. De VVD stelt zich op het standpunt dat het goed voor de Rowdies geregeld moet worden, maar dat de omwonenden van de uitbreiding/verplaatsing zo min mogelijk, het liefst geen, last hebben. Dat moet toch te realiseren zijn?! Een goed ingericht Oosterpark kan tenslotte een goede bijdrage leveren aan het welzijn van onze inwoners.

 

Sociaal Domein

Een stap van welzijn naar het Sociaal Domein is niet groot. Het baart zorgen dat de uitgaves in het Sociaal Domein blijven stijgen. Uiteraard vindt de VVD Ridderkerk dat er kwalitatief goede zorg geboden moet worden, maar de kosten zullen we toch echt beter in de hand moeten gaan houden. Dit zorgt wellicht niet voor populaire maatregelen, maar alleen dan kunnen we ook in de toekomst een betaalbare en kwalitatief goede zorg blijven leveren. We moeten manieren gaan 5 vinden om het (nog) efficiënter te doen en proberen aan de voorkant de grote toename van zorgvraag beter te gaan inperken. Onder andere het uitgangspunt van één gezin, één plan, één regisseur zou tot betere resultaten moeten kunnen leiden.

Wat geen geld kost, is het omzien naar elkaar. Veiligheid en verantwoordelijkheid gaan immers ook hier samen. Door Covid-19 neemt het sociale contact af en zeker voor mensen met een beperking en de ouderen onder ons is dat een groot gemis. Help je (oudere) buurvrouw of buurman eens een keertje met zijn boodschappen, maak eens een praatje met ze of stuur ze gewoon een berichtje op welke manier dan ook. Met elkaar kunnen we het leven een stuk aangenamer maken.

We zien door het virus een versnelling in de digitalisering. Wat ons betreft een goede zaak. We moeten er echter waakzaam voor zijn, dat iedereen in deze voortgangsslag mee kan. Denk daarbij zeker aan laaggeletterden. Een digitale gemeente app ontwikkelen is prima, maar dan moet wel iedereen deze zonder problemen kunnen gebruiken of geleerd krijgen hoe deze te gebruiken.

 

Investeringsdrift

Veel zaken hebben wij de revue laten passeren. Ondanks de investeringsdrift van dit college hebben we als gemeente nog een mooie Algemene Reserve voor tegenvallers over. De VVD Ridderkerk is het zeker niet met bepaalde investeringen eens, maar de meerderheid in de gemeenteraad beslist. Dat is een mooi en goed democratisch beginsel. Dit college heeft mede onder het mom van corona haar plannen voortvarend door de gemeenteraad geloodst. Wij zijn een voorstander van doorpakken, maar op sommige momenten is het toch verstandiger pas op de plaats te maken en bepaalde investeringen nogmaals in heroverweging te nemen. En het huidige corona tijdperk is zo’n moment. We hebben nog niet alle ‘coronakosten’ van de afgelopen maanden inzichtelijk en we weten al helemaal niet welke financiële gevolgen ons in verband met dit virus nog te wachten staan. Naast Covid-19 loeren er nog meer zaken die de economie hard kunnen treffen. Denk hierbij alleen maar aan Brexit. Gezien de hoogte van de Algemene Reserve hoeft er wat ons betreft niet apart voor deze tegenvallers geld gereserveerd te worden. We geven nu echter bij voorbaat wel aan, dat mede door alle risico’s een verlaging van de ondergrens van de Algemene Reserve voor de VVD niet aan de orde is.

Zoals gezegd heeft dit college zichzelf goed bediend om zijn eigen ambities waar te maken. De haast hierbij begrijpt de VVD ook wel. Komend jaar gaan we alweer richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de grootste partij in deze raad heeft zich de vorige periode op het standpunt gesteld, dat nieuwe plannen dan niet meer aan het huidige college en raad moeten worden overgelaten, maar dat de nieuw gekozen raad daarover gaat. De VVD Ridderkerk is het met deze stelling niet geheel eens, maar we verwachten wel dat deze partij tenminste aan 6 zijn eigen uitgangspunt vasthoudt. Dan is er nog enige sprake van koersvastheid van de coalitiepartijen. Dat zou mooi zijn. Ze hebben zichzelf de afgelopen maanden wel voldoende cadeautjes gegeven.

Dit college weet zijn successen goed onder de aandacht te brengen. Voor misstanden of andere ideeën wil dit college zijn ogen nog wel eens sluiten of de schuld ergens anders leggen. Corona is onder andere een gewillig slachtoffer. Het zou van daadkracht getuigen en de politiek een stuk geloofwaardiger maken, wanneer wij ook onze fouten en de misstanden in ons dorp erkennen. Ook bestuurders en politici zijn tenslotte mensen.

 

Gezamenlijk strijden tegen de epidemie

Corona zal ons leven de komende maanden nog beheersen. Voor heel veel van onze inwoners zijn het zware tijden. Toch gloort er licht aan de horizon. Laten we zowel in de politiek als op straat gezamenlijk dit virus in elk opzicht bestrijden, ook al zijn we het niet met alle maatregelen en besluiten eens. Democratisch debatteren over de maatregelen en besluiten is wat de VVD Ridderkerk betreft cruciaal voor het draagvlak en om een goede afweging te maken. Even een stukje van onze vrijheid inleveren en verantwoordelijkheid en solidariteit tonen zal straks onze gehele vrijheid terugbrengen en nieuwe kansen voor iedereen opleveren.

 

Tot slot

Tot slot willen we de ambtenaren bedanken voor hun geduld en expertise bij al onze vragen. Ook voor hen brengt corona veel uitdagingen met zich mee. Hopelijk is het gemeentelijk apparaat er op toegerust voldoende flexibel te zijn om te kunnen anticiperen op de maatschappelijke ontwikkelingen.

De VVD Ridderkerk wenst iedereen de komende periode heel veel sterkte.