Actieprogramma veiligheid

Actieprogramma Veiligheid

We betreuren het dat de doelstellingen niet meer SMART benoemd zijn. Juist op dit terrein is duidelijkheid zeer noodzakelijk.

De VVD kan instemmen met de prioriteiten van het lokaal actieplan ter bevordering van de Veiligheid en Leefbaarheid.

Het is van groot belang-zoals het in het stuk verwoord staat- om systeemkennis en de professionele straatkennis samen te brengen. Die professionele straatkennis zit gedeeltelijk ook bij de buurtpreventieteams. Vandaar dat we mede-indiener zijn van een amendement om de belangrijke rol hiervan t.b.v. de veiligheid en leefbaarheid te benadrukken.

De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben aangetoond dat we een beroep op de waakzaamheid en oplettendheid van de inwoners mogen en moeten doen.

Speciaal vragen we aandacht voor de focus op de jeugd. Laat duidelijk zijn dat ook zij recht hebben op een plek in de openbare ruimte, maar dat zij die fout willen, vooraf moeten weten dat direct streng zal worden opgetreden.

Een focus op de jeugd is zeer noodzakelijk, omdat helaas blijkt dat een deel van de jeugd steeds eerder begint -om het zachtjes uit te drukken- met het overtreden van de wet, en die overtredingen kunnen dan helaas de start vormen van een criminele carriere.

Ook voor de drugsproblematiek vraagt de VVD volop aandacht. Het vermoeden dat dit op grotere schaal voorkomt dan uit de cijfers blijkt is reden tot zorg.

Speciaal vragen we ook aandacht voor de veiligheid op het water. U zult dan direct aangeven dat dit niet tot dit actieplan hoort. Maar u kunt dit probleem niet wegpoetsen. Juist de veiligheid of beter gezegd de onveiligheid op het 3 rivierenpunt heeft grote impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners, zeker in Slikkerveer. En daarom moet ook hier volop aandacht voor zijn. De constatering dat Rijkswaterstaat hier voornamelijk over gaat vinden wij te mager.

Juist bij veiligheid gaat het erom om snel te schakelen. Gelet op de belangrijke rol die de raad aan de burgemeester bij de veiligheid heeft toebedeeld, hebben we er het volste vertrouwen in dat de portefeuillehouder op het terrein van de veiligheid voortvarend te werk zal gaan. Af en toe grommen en je tanden laten zien daar is niet mis mee en af en toe bijten kan ook geen kwaad. Veiligheid blijft voor de VVD topprioriteit.