Renovatie en verduurzaming sportcentrum Drievliet en herinrichting openbare ruimte

Ik ben opgegroeid in Drievliet en herinner mij dat toen ik daar 40 jaar geleden kwam wonen, we vanuit ons huis aan de Watermolen over de weilanden keken en zelfs de brug over de Noord konden zien. De sporthal Drievliet stond er destijds nog niet en deze is in 1986 gebouwd. Dat is inmiddels 34 jaar geleden en op de basisschool heb ik vele gymlessen in de sporthal gehad. Dit vertel ik niet omdat de VVD opeens nostalgisch wordt, maar om aan te geven dat het hoog tijd is dat de sporthal  gemoderniseerd wordt.

De VVD heeft grote twijfels bij dit plan om een viertal redenen. Ten eerste is een aantal jaren geleden de winkeliers beloofd dat sporthal Drievliet zou verdwijnen om de zichtbaarheid van het Vlietplein te vergroten. Door voortschrijdend inzicht is het wellicht verdedigbaar dat een belofte niet wordt  nagekomen, maar om dan ook nog de situatie voor ondernemers op het Vlietplein niet te verbeteren, is wel heel zuur. Ten tweede, met dit plan komen de tijdelijke parkeerplaatsen aan de overzijde van Vlietlaan te vervallen en komen er 15 parkeerplaatsen onder de sporthal minder terug. Hierdoor wordt een tekort aan parkeerplaatsen verwacht, zeker wanneer op vrijdagavond en zaterdag veel gesport wordt in de sporthal. Dit zal de aantrekkelijkheid van het winkelgebied in elk geval niet vergroten, waarschijnlijk zelfs verkleinen. Omzetverlies voor winkeliers zal hier het gevolg van zijn. Ten derde, met dit plan wordt beoogt om voor het gevoel meer sociaal veilige invulling gegeven, maar door de sporthal te laten staan treedt geen wezenlijke verandering op aan de situatie onder de sporthal en zal het onveilige gevoel wellicht blijven bestaan. En ten vierde zal het te verwachte tekort aan parkeerplaatsen overlast veroorzaken voor de bewoners in de omgeving, omdat het winkelend publiek en bezoekers van de sporthal toch een parkeerplek nodig hebben.

Kortom, door de renovatie en verduurzaming van de sporthal Drievliet wordt de zichtbaarheid van het Vlietplein niet vergroot, zal het gevoel van sociale veiligheid niet toenemen én verdwijnen er teveel parkeerplaatsen waardoor de overlast voor omwonenden zal toenemen. Dit raadsvoorstel is naar onze mening niet goed genoeg uitgewerkt en kent teveel nadelen. Daarom zijn wij voornemens om tegen dit voorstel te stemmen.