Geluidsmaatregelen Oosterpark

Na heel veel jaren lijkt het er dan toch van te gaan komen; de realisatie van een geluidsscherm in het Oosterpark langs de A15. De bij de inwoners nadrukkelijk gewekte verwachting voor de komst van een geluidswering kan eindelijk worden ingelost. Dit geluidsscherm gaat zorgen voor een verbetering van het woon- en leefklimaat voor de wijken Drievliet en Oost. Een scherm dat gewenst is door heel veel inwoners uit die wijken en waar een aantal van hen veel inspanningen voor heeft verricht.

De VVD wil er niet aan voorbij gaan dat een investering van bijna 9 miljoen euro heel veel geld is en dat het lastig is om aan te geven of dat bedrag in verhouding staat tot de verwachte vermindering van het aantal decibellen en de afname van het aantal gehinderde inwoners. Hierover hebben we binnen onze fractie vele discussies gevoerd. Uiteindelijk zijn wij onder andere om de volgende redenen tot de slotsom gekomen het raadsvoorstel te steunen:

De inwoners maken zich hard voor een geluidsscherm;

Onderzoeken tonen aan dat het woon- en leefklimaat door een scherm wordt verbeterd;

Het is van meerwaarde voor het Oosterpark en

Een nadrukkelijk geschepte verwachting wordt werkelijkheid.

Liever hadden wij zelfs een 8 meter hoog scherm gezien. Daarom dienen wij het amendement van Partij18Plus mede in om het scherm zodanig te bouwen dat in de toekomst het scherm met twee meter opgehoogd kan worden. Wij zijn weliswaar van mening dat Rijkswaterstaat bij toekomstige wettelijke geluidsoverschrijdingen voor de kosten van de te nemen maatregelen moet opdraaien, maar door een relatief kleine investering kunnen we het voor Rijkswaterstaat wat gemakkelijker maken dit in de toekomst te doen.

De VVD heeft ook nog een uitdrukkelijke wens. Langs de Rotterdamseweg zouden we vanaf de A15 een oplopende greenwall willen zien verrijzen. Het liefst hadden we dit tegelijk laten realiseren met het plaatsen van het geluidsscherm in het Oosterpark langs de A15. Voor onze wens hebben we op dit moment helaas niet voldoende medestanders in de raad voor een amendement kunnen vinden. Hopelijk kunnen onze collega’s zich wel vinden in onze motie. Wij verzoeken het college om een in hoogte verschillende greenwall langs de Rotterdamseweg over maximaal 350 meter te onderzoeken en in het tweede kwartaal van 2021 met een raadsvoorstel te komen voor de mogelijke plaatsing van een greenwall.

In het geval van een realistisch haalbare businesscase is de VVD een voorstander van het plaatsen van zonnepanelen op en/of aan het te plaatsen scherm. Wij kunnen ons vinden in de motie van de Christen Unie om daar onder andere de coöperatie De Groene Stroom bij te betrekken. En om de raad vóór eind maart 2021 te informeren over de haalbaarheid van dit project met zonnepanelen. De VVD zal deze motie steunen, indien de wethouder kan bevestigen dat de deadline van eind maart op tijd is om de zonnepanelen eventueel in het aanbestedingstraject mee te nemen. Met andere woorden kan de wethouder aangeven wanneer de opdracht tot plaatsen van het scherm in de markt wordt gezet?