Regiovisie jeugdhulp

Het blijft de VVD Ridderkerk zorgen baren dat de uitgaves in het sociaal domein stijgen. Om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden en de kosten in de hand te houden, moeten we manieren gaan vinden om steeds efficiënter en effectiever te werken. Het uitgangspunt van deze regiovisie - een meer integrale aanpak en regionaal beleid dat aanvullend is op het lokale aanbod - kan daar een bijdrage aan leveren.

Daarnaast vinden wij het een begrijpelijke keuze om niet mee te gaan met de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis om de specialistische hulp apart in te kopen. Wij kunnen ons erin vinden dat het op dit moment beter is gezamenlijk in te blijven kopen binnen de jeugdhulpregio Rotterdam Rijnmond. Het is wat de VVD betreft wel belangrijk om de werkwijze en het daarmee behaalde resultaat van de drie genoemde gemeentes op de voet te volgen.

De VVD Ridderkerk vraag zich wel af of én hoe al deze doelstellingen behaald worden. Een aantal uitgangspunten zijn soms tegenstrijdig, andere juist heel algemeen of onduidelijk. Zoals bijvoorbeeld het algemene uitgangspunt dat de juiste hulp wordt ingezet en dat deze niet zwaarder is of langer duurt dan nodig. Het blijft onduidelijk wat deze visie gaat doen om het nu ook in de praktijk te brengen.

Daarom willen we het belang van duidelijke doelstellingen en het meten van maatschappelijke effecten nogmaals onderstrepen. Alles overziend vindt de VVD Ridderkerk dat deze regiovisie jeugdhulp bijdraagt aan een volgende stap naar snelle transformatie in het sociaal domein.