Tweede wijziging Algemene Plaatselijke Verordening

Afgelopen jaarwisseling konden we met elkaar genieten van het vele siervuurwerk. Eén inwoner vond de afgelopen jaarwisseling zelf net zo gezellig als voor de coronacrisis. Je zou bijna vergeten dat de afgelopen twee jaar, vanwege de coronamaatregelen, zo’n verbod op het afsteken van vuurwerk al van kracht was.

Ik heb nog niet eerder mee gemaakt dat een voorstel – in dit geval een amendement – getest kon worden in de échte wereld. Dit keer kon dat dus wel. En we hebben allemaal kunnen zien dat een afsteekverbod niet heeft geleidt tot het daadwerkelijk terugdringen van overlast of het vergroten van de veiligheid. Het instellen van een lokaal verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk lijkt misschien een logische stap om onveilige situaties te voorkomen en overlast te verminderen. Maar een verbod op het afsteken van vuurwerk, heeft geen zin als de verkoop én het bezit van vuurwerk niet aanbanden wordt gelegd. Met dit amendement ontnemen we dus Ridderkerkers de vrijheid om vuurwerk af te steken, juist de Ridderkerkers die zich keurig aan alle regels houden, maar onze samenleving wordt niet aantoonbaar veiliger. De overlast wordt niet minder en onze leefomgeving niet schoner. De VVD Ridderkerk heeft daarom de indruk dat dit verbod voor de bühne is. 

Het amendement van de SGP om het afsteken van consumenten vuurwerk te verbieden, gaat dus niet leiden tot het gewenste effect. De afgelopen twee jaarwisselingen, waarin een landelijk verbod van kracht was, dient daarbij als voorbeeld. De VVD Ridderkerk zal het amendement voor het instellen van een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk dan ook niet steunen.