Toekomst visie Ridderkerk

Ook dit jaar was het weer een hele tour om de grote hoeveelheid aan stukken tijdig en vooral grondig door te kunnen nemen. Iedere dag dat de stukken later aangeleverd worden, stelt dat de raadsleden en fracties voor problemen. We hebben met elkaar duidelijk afgesproken en willen dat hier nogmaals onderstrepen dat alles op alles gezet wordt om de komende jaren de raad de stukken eerder te bezorgen. Juist om de raad in staat te stellen haar controlerende taak zo goed mogelijk in te kunnen laten vullen. Duidelijkheid en transparantie voor onze inwoners, waar het belastinggeld  aan wordt besteed, staat immers bovenaan. Het college vermeldt niet voor niets dat de burger van de overheid mag eisen dat de overheid efficiënt en effectief werkt.

Ook vraagt de VVD om heldere antwoorden op vragen die gesteld worden. De neiging bestaat om als antwoord teksten uit de begroting te knippen en te plakken, terwijl een simpel ja of nee met 1 verklarende zin veel duidelijker is.

Ook m.b.t de prestatie-indicatoren is men in de rekening zeer inconsequent. 0,8  punten zakken wordt een lichte daling genoemd, terwijl 0,2 punt stijging als zeer goed wordt gekwalificeerd. Dit getuigt niet van realiteitszin.

Veiligheid blijft voor de VVD topprioriteit. Wij vragen het college om de raad daar nauw bij te betrekken. Vermijd vooral jargon, zodat voor de raad en inwoners duidelijk is waar op ingezet wordt bij dit belangrijke onderwerp.

Ook nu blijkt dat er voor het zoveelste jaar op rij een nadeel is op de post onderhoud groen. Het college merkt op dat dit veelal het gevolg is van incidentele zaken. Zijn de andere fracties het met ons eens dat hier beter geraamd moet worden, omdat meerdere achtereenvolgende jaren incidentele overschrijdingen ook een structurele kostenpost is?

Het mislopen van een deel van de subsidie van de stadsregio voor de Noordstraat is slordig te noemen en te betreuren. Wij gaan er van uit dat maatregelen genomen zijn om dergelijke uitglijders te voorkomen.

Verleden jaar is -zij het met de nodige tegenzin van diverse fracties- de reserve Sociaal Domein ingesteld. Het college stelt voor om deze reserve verder te vullen. Waarom deze reserve tot 10% van het budget Sociaal Domein opgehoogd moet worden, wordt niet onderbouwd en is niet helder. Ook omdat daar geen raadsbesluit of –uitspraak aan ten grondslag ligt.

Vorig jaar hebben we onze diepe teleurstelling uitgesproken over het optreden van Woonvisie. Uit antwoorden op vragen van de SGP blijkt dat ook in 2014 diverse afspraken niet gehaald zijn. Met als reden dat de afspraken te ambitieus zijn gebleken. Dit toont voor de VVD eens te meer aan dat Woonvisie wel steviger op haar verantwoordelijkheid mag worden aangesproken. Afspraak is afspraak en dus boter bij de vis!

Ook heeft de VVD in 2014 aangegeven dat veel gezinnen en bedrijven door de crisis het moeilijk hebben en zij zich veel zaken niet meer kunnen veroorloven. Bij het schrijven van het coalitieakkoord heeft u partijen opgeroepen om hun wensen kenbaar te maken. De VVD heeft dat gedaan en daarbij aangegeven dat de VVD  aandringt om de lasten te verlagen, zelfs al zou dit middels een eenmalige korting zijn.

Vandaar dat de VVD een amendement indient tot een eenmalige korting op de OZB in 2016.

We zouden het liefst Woonvisie van deze korting willen uitsluiten, maar dat kan juridisch gezien niet. Vandaar dat we de wethouder oproepen om –als het amendement aangenomen wordt- hierover in gesprek te gaan met Woonvisie om aan te geven dat de raad er van uit gaat dat deze korting terugvloeit naar de huurders. Pas dan laten ze zien dat ze echt sociaal zijn in plaats van daarover mooi weer te spelen.

De huidige reserve positie ligt ruim boven de gestelde ondergrens, daarnaast is er nog de reserve Sociaal Domein en het weerstandsvermogen is door de accountant beoordeeld als uitstekend. Er is dus geen noodzaak om de reserves verder te verhogen.

Mede door de Ridderkerkse belastingbetalers is deze reserve tot stand gekomen. In 2014 is het resultaat dusdanig groot, dat –in tegenstelling tot vorige jaren- nu wel een substantiële korting aan de Ridderkerkse onroerend zaak belastingbetaler gegeven kan worden.

De economische tegenwind in de afgelopen jaren heeft voor veel huishoudens en ondernemers financieel tot mindere tijden geleid. Zowel voor de economie als voor deze huishoudens en ondernemers zal deze eenmalige financiële tegemoetkoming een positief effect hebben.

Tevens is m.i.v. 2013 een verhoging ingevoerd van de OZB. Het college van LR en SGP heeft toen voorgesteld de ozb met 23,5% te verhogen. De VVD heeft destijds een amendement ingediend om die verhoging niet door te voeren. Dat amendement heeft het helaas niet gehaald. Het amendement van CDA en GK heeft het destijds wel gehaald. Die heeft de verhoging beperkt tot 15% ipv 23,5 %, maar het bleef hoe dan ook een verhoging van maar liefst 15%. N.B.: een verhoging terwijl de huizenprijzen daalden en de inwoners dachten minder te gaan betalen. Deze verhoging is na die tijd niet meer ongedaan gemaakt. Enkel dat simpele feit is al reden genoeg om deze eenmalige korting toe te kennen.

 

Voorzitter tot slot: het raadsvoorstel dan wel besluit heeft voor veel verwarring gezorgd. Sommigen dachten dat voorgesteld werd om 3 miljoen in de Algemene Reserve te storten nadat ruim 5 ton in de reserve Sociaal Domein was gestort, maar het bleek zo te zijn dat de genoemde bedragen genoemd onder 5 tm 7 nog vanaf moesten. Maar toen bleek bij punt 5 dat er 2 ton toch uit andere potjes kwam en er dus toch meer naar Algemene reserve kon. Toen bleek dat er een niet correct bedrag stond enz. enz. Voorzitter, er was ooit een programma genaamd Farce Majeur en daar zong men kan u het nu nog volgen, kunt u er nu nog bij, kunt u het nu nog volgen dan kunt u meer dan wij. Dat gevoel hadden we hier. Geen grap, maar uiterst teleurstellend.  Daarom veel dank aan mijn fractie genoot Edward Piena en de medewerkers van de griffie die vele uren met deze legpuzzel bezig zijn geweest. Kostbare tijd die we liever positief inzetten. Dus graag aandacht voor wat er in het raadsbesluit geformuleerd wordt, anders maakt u het de raadsleden haast onmogelijk om tijdelijk een degelijk amendement in te dienen. Graag een toezegging dat hier zorgvuldiger naar gekeken gaat worden.