De behandeling van het Coalitieakkoord

Bij de behandeling van het coalitieakkoord heeft de VVD aangegeven dat wij als VVD liever gezien hadden dat de coalitie eerst een beeld geschetst zou hebben over hoe Ridderkerk er over 20 jaar uit zou moeten zien. En dat u vanuit die visie terug gaat vertalen welke stappen daarvoor nu nodig zijn. Het is heel verleidelijk om slechts een jaar vooruit te kijken of naar de eerstvolgende verkiezingen. Maar die lange termijnvisie speelt bij de beoordeling van de voorstellen op korte termijn voor de VVD wel een belangrijke rol. Zo beoordelen we dus ook de voorstellen uit de kadernota.

 

Naar wij begrepen hebben komt u naar aanleiding van ons eerder genoemde advies in het najaar met een startnotitie voor een toekomstvisie voor Ridderkerk. Laten we zeggen een actualisatie van de huidige structuurvisie. Wat de VVD betreft moet het een veel bredere visie dan dat zijn, juist omdat de maatschappij in snel tempo verandert. De door het college als uitgangspunt genoemde integrale benadering hierbij spreekt ons aan. Wij zouden graag zien dat de inwoners daar maximaal input aan kunnen geven. Wij geven u daarom in overweging om hiervoor een insteek te kiezen zoals bij het landelijk debat over onderwijs 2032. De daar gekozen insteek om zowel online als offline de discussie te voeren staat ons aan. Hoe kijkt het college hier tegen aan?

 

De belangrijkste thema s voor de VVD bij de vaststelling van het beleid willen we nogmaals herhalen: Veiligheid blijft topprioriteit. Er moet volop aandacht besteed worden aan ondernemers, werk en economie. Lasten verhogingen zijn uit den boze en wij staan voor goede zorg zonder bureaucratische rompslomp bij voorkeur geïntegreerd op wijkniveau.

 

Voorzitter: een misverstand willen we uit de wereld helpen: scherper ramen betekent niet dat er dus bezuinigd moet worden. Vorige week hebben we daar wat van gezegd in kader van het groenbeheer. Structureel hogere uitgaven vragen om structureel hogere dekking. Dat is realisme. Het is dan ook beter om in het vervolg te spreken van realistisch begroten. Tevens willen we nogmaals aangeven om p.m. posten niet meer op te nemen. Een kadernota geeft op deze wijze te weinig concrete handvatten om duidelijke keuzes te kunnen maken. En voor alle wensen geldt, zoals u in de beantwoording van de schriftelijke vragen zelf heeft aangegeven: nieuw voor oud. Ook zeer logisch wanneer de overheid terugtreedt en uitgaat van de eigen kracht van de samenleving. Wat minder logisch is het dat u aangeeft de dekkingsreserve niet langer te willen inzetten, maar niet aangeeft per wanneer u deze op heft en/of op welke wijze u dat denkt te gaan doen. Een wat slappe ambitie?

 

Van de genoemde onvermijdelijke ontwikkelingen in de kadernota is de VVD nog niet overtuigd dat To Be en de Landschapstafel daar toe behoren en daar stemmen we dus niet mee in. Want het moet toch juist minder in plaats van meer overheid worden?

 

En m.b.t de P.C. Hooftstraat: deze ontwikkeling, de ontwikkeling Genestetstraat en voormalig huishoudschool is volgens de VVD veel te veel van het goede. Minder overheid was het toch?

 

Wat betreft de wensen voor nieuw beleid hebben we onze opvatting om 120.000 euro inzetten voor duurzaamheid eerder duidelijk uitgesproken. Weggegooid geld voor oude wijn in nieuwe zakken.

 

Startersleningen vooral niet doen. Dit werkt juist prijsverhogend, omdat marktpartijen weten dat deze leningen verstrekt worden. Weggegooid subsidiegeld dus.

 

Revitalisering van Plein Oost klinkt logisch. Maar we kunnen dat niet los zien van de ontwikkelingen in die wijk en vooral in dat deel van de wijk. Dus kom vooral met een veel integralere visie. Dus wellicht even pas op de plaats totdat we de toekomstvisie Ridderkerk gereed hebben. Kunt u ons dat toezeggen?

 

Boa s zijn we grote voorstanders van, maar het kan niet zo zijn dat andere zaken op het gebied van veiligheid moeten sneuvelen om dit financieel mogelijk te maken. Dan komen we van de regen in de drup. Dus we zien uit naar het dekkingsvoorstel.

 

Extra inzet op werk en economie was ons advies bij het aantreden van dit college. Fijn dat het college dit overgenomen heeft en dit nog verder uit gaat werken.

 

Het zal duidelijk zijn dat de bijdrage van de VVD bij de aanbieding van het coalitieakkoord nog steeds 100 % overeind staat. W gaan ij er van uit dat u met onze positief kritische opmerkingen ook aan de slag gaat, zodat deze ook daadwerkelijk vertaald worden in de begroting. Meer inzet op economie is alvast gehonoreerd, gezien uw voorstel in de kadernota.

 

Bij het vaststellen van het coalitieakkoord heeft de VVD onder andere aangedrongen op lastenverlagingen, al is het eenmalig. Veel gezinnen en bedrijven hebben het al moeilijk genoeg en zouden een eenmalige korting op de lasten zeer goed kunnen gebruiken. Vele partijen durfde deze lastenverlichting bij de vaststelling van de rekening vorige week nog niet aan of beter gezegd nog niet aan. Omdat men eerst wil aanzien of de in het najaar de reserves wel of niet aangesproken zullen moeten worden voor de begroting van 2016. Als dit niet zo blijkt te zijn, gaan we er van uit dat ze deze eenmalige korting wel zullen steunen.

 

Wij gaan er van uit dat deze coalitie dienstbaar zal zijn aan alle inwoners en niet uitsluitend aan uw eigen achterban. Respect is immers een belangrijke waarde in onze democratie. Heel voorzichtig zien we dat er iets minder gedacht wordt in termen van coalitie en oppositie. Dat doet ons deugd, maar hierbij geldt wel dat 1 zwaluw nog geen zomer maakt.

 

De opmerking van het college  nl.“ wij geloven in een sterke samenleving en een kleine overheid” wil de VVD nogmaals nadrukkelijk onderstrepen. Dus ruim baan voor inwoners en ondernemers! Wat de VVD betreft willen we leven in een Ridderkerk waar je zorgt voor jezelf en je op je eigen manier gelukkig kunt worden. Waar je geeft om en omkijkt naar de ander. En je je gedraagt zoals je wilt dat anderen zich gedragen. Waarbij de overheid een stille vennoot is, die er is wanneer je haar nodig hebt.