Algemene beschouwingen 2022

Inleiding

In aanloop naar deze Algemene Beschouwingen hebben we ons, als nieuwe fractie, met nog niet helemaal gelande raadsleden, voorbereid door eerdere Algemene Beschouwingen terug te lezen, te kijken en te luisteren. Dit om de sfeer te proeven en aan te voelen hoe zulke dingen gaan. En antwoord te krijgen op de vraag: Wat wordt er van ons verwacht?

Wat ons opviel tijdens de voorbereiding is dat de specifieke onderwerpen waar de raad zich mee bezig houdt, niet heel veel verschillen per jaar. De verschillen zitten hem - logischerwijs - in de zwaarte en de benaderingswijzen die verschillende partijen geven aan verschillende onderwerpen. De verschillen zitten hem ook vaak in de nuances, in afwegingen.   

De nieuwe fractieleden van de VVD worden bij hun politieke werk omringd en ondersteund door verse nieuwe teamleden en oude garde die al langer meedraait. Uiteraard zijn we het niet altijd met elkaar eens, discussiëren we veel, en toetsen we op de bekende liberale waarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en wederkerigheid.

In deze Algemene Beschouwingen willen we meer doen dan een rituele dans uitvoeren. Meer doen dan ons verkiezingsprogramma oplepelen, meer doen dan de belangrijkste punten uit het, mede door de VVD opgestelde, coalitieakkoord opnoemen. We zetten ook hekken en vlaggetjes neer, maken gebruik van peilstokken, hangen waar het kan slingers op en slaan wat piketpaaltjes.

We zijn nieuw, vinden het spannend, zijn gespannen maar vooral benieuwd.

 

Dit vinden wij belangrijk:

 

In Ridderkerk ben je veilig

Een van de meeste basale levensbehoeften is veiligheid. Als je je veilig voelt, kun je goed voor jezelf zorgen, je ontwikkelen, juiste en verstandige doordachte keuzes maken die goed zijn voor jouw toekomst en die van je naasten. Keuzes die ertoe leiden dat je leven elke dag ietsje beter wordt.

De VVD Ridderkerk is blij dat het college van veiligheid topprioriteit heeft gemaakt. Er komen meer boa’s, zodat we er één hebben in elke wijk. Er komen extra mobiele camera’s, cybercriminaliteit wordt aangepakt, buurtpreventie wordt verstevigd. De extra aandacht voor verkeersveiligheid, voor ondermijning en strenge handhaving van regels is goed. Het is er allemaal om te voorkomen dat er dingen gebeuren die we niet willen.

In de veilige straten, wijken, scholen en winkelcentra die de VVD Ridderkerk voorstaat, kun je jezelf zijn. En mocht je nog niet weten hoe dat moet, of als je nog niet weet wie je bent, moet je dat in alle rust kunnen onderzoeken met de hulp die je daarvoor nodig hebt. Je wordt gezien en mag laten zien wie je bent. Daar tegenover staat dat er van je verwacht mag worden dat jij je inzet voor de samenleving en anderen ook die ruimte geeft. We vinden dat belangrijk en zullen daar op letten, en (laten) handhaven.


In Ridderkerk doe je mee

Bij een dorp dat zelfstandig is en blijft, horen uiteraard zelfstandige inwoners met een eigen mening die gehoord moet worden. Het is goed dat het college de wijken in gaat om te luisteren en ideeën op te halen. We zijn erg benieuwd naar het nieuwe participatiebeleid, en naar de uitkomsten van initiatieven zoals de aangekondigde buurttenten en ‘Straatpraat’ waarmee bij de inwoners informatie wordt opgehaald. We moeten gebruik maken van verschillende meningen en krachten om ons dorp toekomstbestendig te maken en te houden.

In Ridderkerk doe je mee naar vermogen. Verschillen mogen er zijn wat ons betreft, maar een te grote kloof en te grote verschillen in de kwaliteit van leven niet. We moeten inwoners op gang helpen die het echt niet dreigen te redden. Onder andere daarom zijn we het ermee eens dat de gemeente stevig inzet op vroegsignalering en voorkomen van armoede en schulden. Het voornemen om meer mensen die nu een uitkering krijgen aan een passende baan te helpen, juichen we toe. Meedoen naar vermogen is goed.

Meedoen in Ridderkerk betekent ook dat er ruimte is voor nieuwe initiatieven, evenementen en bedrijvigheid. Ondernemende mensen met frisse ideeën moeten we faciliteren. Ontspanning, ontmoeting en creativiteit kunnen prima hand in hand gaan. De VVD dient mede daarom een motie in om te kijken of de Muziekschool Ridderkerk op een andere plek gevestigd kan gaan worden, waar de activiteiten makkelijker gecombineerd kunnen worden voor jong en oud op het gebied van cultuur, muziek, video en ontmoeting. Hiermee kunnen we een soort ‘best of all worlds’ bewerkstelligen. De nieuwe VVD fractie is gespannen en benieuwd.   

 

In Ridderkerk zijn de financiën op orde 

Natuurlijk is geld geen doel op zich, maar een van de middelen om een goede kwaliteit van leven mogelijk te maken. De begroting van de gemeente Ridderkerk is structureel sluitend en dat is essentieel wat de VVD betreft. Hoewel we er vertrouwen in hebben dat het Rijk zal zorgen dat het zogenaamde ravijnjaar 2026 niet daadwerkelijk tot een afgrond leidt, vinden we het van belang dat het college hier scherp op let. We houden vinger aan de pols.  

Het college heeft in de begroting een post onvoorzien opgenomen ter grootte van 3.850.000 per jaar. Dat betekent dat we ruimte hebben om in ieder geval onze huidige plannen uit te voeren, ook al worden ze duurder. Het is goed dat we flinke reserves hebben waar we uit kunnen putten Juist nu de wereld er rumoerig en soms zelf onvoorspelbaar uitziet en die roerigheid en onvoorspelbaarheid, letterlijk en figuurlijk, achter onze voordeur terecht kan komen. VVD zal zich steeds inzetten deze stevige reservepositie te behouden, en de reserves alleen te benutten waar dat noodzakelijk is.  

 

In Ridderkerk woon je prettig

Een eigen, geschikt en betaalbaar dak boven je hoofd is voor velen nu geen vanzelfsprekendheid. ‘Bouwen bouwen bouwen’ is het credo van een bekende landelijke partijgenoot. Alleen al in Zuid-Holland moeten we volgens de minister nu ruim 235.000 woningen gebouwd hebben voor 2030. Voor Ridderkerk geldt vanuit de door de Raad vastgestelde Woonvisie: we bouwen 900 woningen voor het jaar 2030.

We moeten zuinig, efficiënt en creatief gebruik maken van de ruimte die we hebben in Ridderkerk, en nieuwbouw alleen is niet genoeg. We moeten meer woningen stapelen. Nieuw te bouwen maatschappelijk vastgoed wordt zo gebouwd dat het later weer makkelijk te transformeren is naar woningen, mocht dat nodig zijn.

 VVD Ridderkerk is blij met het voornemen om op de plek van de Huishoudschool, met respect voor de historische waarde, woningen te gaan bouwen. Op andere ontwikkellocaties zoals de plek van de Beverbol, de oude Gemini-lokatie en de plek van het politiebureau zien we veel mooie, integrale kansen. 

Een complicerende factor hierbij is nog wel het voorzieningenniveau en de bereikbaarheid. We zien bijvoorbeeld dat de huidige uitdagingen met het OV complex zijn en van vele factoren afhankelijk. Dit verdient continu aandacht en goede samenwerking met onder andere de MRDH.

 

In Ridderkerk kun je van het gas af

Natuurlijk gaan de volgende zinnen over de energie-transitie, en afgesproken klimaatdoelstellingen waar we ons aan willen houden. Een belangrijk besef hierbij is overigens wel dat de aarde ook zonder ons doordraait. Het voortbestaan van de natuur zoals wij die kennen en de mens wordt misschien bedreigd, maar het voortbestaan van de aarde niet. Die draait ook zonder ons wel door.

We doen dit dus voor onszelf, verantwoordelijk als we zijn voor onze eigen keuzes.

De VVD Ridderkerk vindt het belangrijk dat inwoners hierbij zelf een realistisch plan kunnen trekken en kunnen kiezen voor mogelijkheden en innovaties die passen bij hun portemonnee en toekomstbeeld. We blijven peilen of inwoners voldoende ondersteund worden door de gemeente bij de transitie en verduurzaming waar we met zijn allen voor staan.

Bij de (her)inrichting van wijken wil de VVD aandacht voor veel groen en ruimte voor water. Op die manier kunnen we steeds extremere situaties zoals wolkbreuken, droogte en hittegolven beter opvangen. Dat doen we voor onszelf, voor een toekomstbestendig Ridderkerk.

En dan nog iets anders: ‘van het gas af’ betekent ook nog iets in overdrachtelijke zin, iets met ‘rust’. We wijzen daarop vanwege de onrustige en onzekere periode die nu geldt voor de medewerkers binnen de BAR-organisatie, en willen voor zover dat nodig is hen een hart onder de riem steken vanaf deze plek.    

Tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, willen wij alle ambtenaren en de griffie weer bedanken voor al hun geduld bij hun ondersteuning en het beantwoorden van onze vragen.

 

De nieuwe VVD-fractie bedankt u - gespannen en benieuwd - voor uw aandacht.