Profielschets nieuwe burgermeester

Betrouwbaar en integer – deze eigenschappen voor de nieuwe burgemeester komen erg hoog in de lijst met uitkomsten van de inwoners-enquete. We hechten hier met zijn allen in Ridderkerk veel waarde aan. En terecht.  

We hechten er veel waarde aan dat onze nieuwe burgemeester zelf een toonbeeld van integriteit is, die zichzelf regelmatig een spiegel voorhoudt. Die zich goed realiseert dat hij of zij een voorbeeldfunctie heeft in verschillende opzichten, en bijvoorbeeld geen vertrouwelijke informatie lekt, en ook anderen erop wijst op dreigende integriteitskwesties. En als het dan toch fout gaat of fout dreigt te gaan, dan wordt het ondubbelzinnig en meteen opgelost. Hoofd koel, voeten warm.

Ik heb toch ook nog eens een andere definitie opgezocht van integriteit:

“Hij/zij zet zijn bevoegdheden, tijd en middelen in waar ze voor bedoeld zijn en bewaakt dat anderen dat ook doen.”

Eigenlijk willen we iemand die integriteit voortdurend in het achterhoofd heeft, als een soort waakvlam of misschien zelfs een soort alarmbel die afgaat op momenten dat het ertoe doet. Onze nieuwe burgemeester wijst ook steeds op integer handelen: formeel door het letterlijk als onderwerp op de agenda te zetten, en informeel door in gesprekken als het ertoe doet, te vragen of iemand er even op wil letten of de informatie wel klopt bijvoorbeeld, of dat er belangenverstrengeling zou kunnen optreden. Onze nieuwe burgemeester laat zich goed informeren, nodigt daartoe uit, bewaakt de processen en treedt meteen op als het moet, doet dat kraakhelder en duidelijk, en als het moet: streng.