Algemene Beschouwingen 2 november 2023

Hierboven een foto van het werk tijdens de pauze van de begrotingsraad: alle voors en tegens op een rijtje. 


Onderstaande tekst is een verlengde versie van de uit te spreken tekst tijdens de Begrotingsraad op 2 november 2023. Dit jaar hebben we ervoor gekozen de tekst die ik uitspreek nagenoeg 1op1 over te nemen als Algemene Beschouwingen.

 

  

Beste inwoners van Ridderkerk, kijkers en luisteraars thuis, beste collega’s hier in de raadszaal, geacht college, 

 

Voorzitter, 

 

Als ik zo vrij mag zijn, en als liberaal neem ik die vrijheid zeker vandaag de dag niet vanzelfsprekend, omdat ik weet hoe hard er precies voor die vrijheid gevochten moet worden, begin ik met een korte inleiding. Daarna heb ik vijf korte aandachtspunten. 

 

Voorzitter, de afgelopen tijd stond in het teken van ‘Praten over hoe we met elkaar praten’ vanwege de startnotitie ‘Betrokken Samenleving’. Een thema dat goed aansluit bij de standpunten van de VVD, omdat het uitnodigt tot creativiteit en innovatie, échte verbinding en écht samen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst. En ook: lastige gesprekken voeren. Want juist als het schuurt, doet het er echt toe, kun je echt verschil maken met elkaar, en oude structuren aan de kaak stellen. We moeten er met elkaar aan wennen, dat het enige wat nooit verandert precies dat is: ‘Het enige dat nooit verandert, is dat alles altijd verandert.’ Ook in Ridderkerk. 

 

Nou, ga daar maar aan staan. Met zoveel mensen, zoveel inwoners, belangen, meningen en uitgangspunten. Anderzijds: laten we blij zijn dat we zoveel diversiteit hebben in Ridderkerk. In overdrachtelijke zin: we hebben alle kleuren van de regenboog(vlag). We zijn alleen nog niet zo goed in inclusie, in includeren, echt accepteren, echt iedereen betrekken en mee laten doen, iedereen horen en iedereen bereiken bij plannen, meningsvorming en het dagelijks leven.   

Tot zover. 

 

Hieronder en aansluitend: vijf belangrijke aandachtspunten van VVD Ridderkerk, met een korte toelichting: 

 

1.    In Ridderkerk doe je toch nog niet helemaal mee

We kijken uit naar de concept-nota Betrokken Samenleving, vanwege het vernieuwende karakter dat wij hierin willen zien. We verwachten hier continuïteit en duidelijkheid van, en laten we daar voor het gemak van vandaag ook betrouwbaarheid onder verstaan. 

Laten we de aanstaande plannen ‘Centrumring’ als voorbeeld nemen – de participatie rondom de nieuw plannen is al beter op gang dan de vorige keer.

 

 

2.    In Ridderkerk zijn we nog steeds niet helemaal veilig

Afgelopen weekend ontplofte er een explosief in het Centrum van Ridderkerk. We willen dat niet. We willen geen messen, geen bedreigingen bij de MacDonalds, geen ondermijning, geen diefstal, geen inbraken, geen discriminatie, geen scheldpartijen, geen pesterij in de fysieke wereld of op social media, geen uitsluiting. We willen het niet, maar het gebeurt wel. 

 

We weten heel goed wat we niet willen. We weten ook wat we wel willen: beter gedrag. Dat is repressief op te roepen -> Handhaving moet, en gelukkig komt er inderdaad meer blauw op straat. We zijn blij dat we meer boa’s hebben volgend jaar, zodat we er een hebben in elke wijk. Vanuit de landelijke hoek komen er meer wijkagenten, dat is belangrijk, niet in de laatste plaats voor het gevoel van veiligheid. 

 

Slecht, onaangepast gedrag kunnen we ook gedeeltelijk simpelweg voorkomen. Door bijvoorbeeld voorlichting (over de gevolgen van pesten, over het belang van slaap, over gamen, drugs- en alcoholgebruik), en intensief jongerenwerk. 

 

3.    In Ridderkerk zijn de financiën op orde  

Geld is natuurlijk geen doel op zich, maar een middel om een goede kwaliteit van leven mogelijk te maken. Het is tot op zekere hoogte geruststellend dat de gemeente flinke reserves heeft waar we uit kunnen putten, juist nu de wereld er rumoerig en onvoorspelbaar uitziet, en die roerigheid en onvoorspelbaarheid letterlijk en figuurlijk achter onze voordeur terechtkomt. 

 

Het is belangrijk dat het college aandacht houdt voor de stabiele financiële situatie, en dat we daar als raad via het budgetrecht grip op houden. Ook met het oog op het aankomende zogenaamde Ravijnjaar. Daarbij geldt wat ons betreft overigens: ‘De mens vreest het meest voor het lijden dat men vreest.’ Waarmee wij zoveel willen zeggen als: misschien valt het wel mee. Maar laten we vooralsnog wel stevig vinger aan de pols houden. 

 

4.    In Ridderkerk kun je nog niet altijd goed wonen 

We slagen er toch maar mondjesmaat, of eigenlijk niet in al onze inwoners van een goed dak boven hun hoofd te voorzien. We moeten zuinig, efficiënt en creatief gebruik maken van de ruimte die we hebben, en dat maakt nieuwbouw alleen niet genoeg. Nieuw te bouwen maatschappelijk vastgoed wordt zo gebouwd dat het later weer makkelijk te transformeren is naar woningen, mocht dat nodig zijn. 

 

VVD Ridderkerk vraagt nu extra aandacht voor de Huishoudschool -> ‘met respect voor de historische waarde gaan daar woningen gebouwd worden’. We zien daarom uit naar de aangekondigde ontwikkelingen op het gebied Koninginneweg-Huishoudschool-Joriskerk-SLOR. De zinsneden hierover in de Begroting ’24 zijn helaas vaag - > ‘naar verwachting begint de marktconsultatie in 2024’, en ‘naar verwachting volgt de visie in 2024.’ We vragen het college oog te hebben voor deze plek en deze ontwikkeling, die zoveel kansen biedt dat het zonde is nog heel lang te wachten. 

 

We zien ook de andere ontwikkelingen graag tegemoet, bijvoorbeeld op de plek van de Beverbol en de oude Gemini-locatie. Er zijn daar kansrijke integrale mogelijkheden, maar we zien hier ook de groeiende moeilijkheden voor het voorzieningenniveau en de bereikbaarheid, de verkeersafwikkeling.  

 

5.    In Ridderkerk pakken we de energietransitie toekomstbestendig aan

VVD Ridderkerk blijft peilen of inwoners hierbij voldoende ondersteund door de gemeente, zelf een realistisch plan kunnen trekken en daarbij kunnen kiezen voor mogelijkheden die passen bij hun portemonnee en toekomstbeeld. Voorbeelden waar we hierbij aan denken liggen in het verlengde van de duurzaamheidslening en onze motie ‘verlengd privaat laden’. 

 

Een belangrijk besef bij dit onderwerp is wat ons betreft overigens nog steeds dat de aarde ook zonder ons prima doordraait. We realiseren ons dat we niet primair de aarde aan het beschermen zijn. We zijn onszelf aan het beschermen en de toekomst van onze kinderen. Dat maakt het niet minder belangrijk, en maakt ons niet minder verantwoordelijk. Echter, de aarde? Die past zich aan en draait ook zonder ons wel door. 

 

Maar goed, dat is wel een heel erg algemene beschouwing. 

 

Voorzitter, de rode draad in onze beschouwingen is dat we continu willen verbeteren. Wat ons betreft betekent ontwikkelen dat je relevant blijft, aangesloten blijft op de actualiteit en prioriteiten stelt op basis van wat we kunnen en wat structureel van belang is. 

 

Over structurele prioriteiten gesproken: tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, willen wij de ambtenaren en de griffie bedanken voor al hun geduld bij hun niet aflatende ondersteuning en het beantwoorden van onze vragen.

 

Dank u wel, voorzitter.