Eenmalige compensatie 2016 ter grootte van 125 euro

Door het aangenomen amendement van de VVD Ridderkerk krijgen alle Ridderkerkse huishoudens en ondernemers eenmalig een korting van 125 euro op hun aanslag gemeentelijke heffing 2016 Zie verder hieronder kopje Financiën en lasten.

De algemene beschouwingen 2015


Algemeen

Nederland staat er economisch beter voor dan een jaar geleden. Maar de wereld waarin wij leven, is onzekerder en bedreigender gebleken dan wij lang hebben gedacht. Het was de afgelopen jaren verleidelijk geworden om te denken dat de vrede, veiligheid, vrijheid en welvaart waarin wij leven vanzelfsprekend zijn.

 

Onze vrijheid, onze welvaart kunnen niet zonder veiligheid bestaan. Veiligheid is en blijft daarom voor de VVD topprioriteit!

 

Onze manier van leven is de oorlog verklaard. Onze vijand is uit op de vernietiging van de idealen waarop onze open en vrije samenleving is gebouwd. Het radicale moslimextremisme, waarmee we in oorlog zijn, wil onze open samenleving vernietigen. Onze vijanden willen onze universele vrijheden en waarden verruilen voor een gesloten samenleving. Niet de pluriformiteit is voor hen van waarde, maar blinde volgzaamheid aan hun interpretatie van de islam. Geen politiek op basis van recht, maar op basis van geweld en haat.

 

Juist dit maakt volksvertegenwoordigers –ook op gemeentelijk niveau- bij uitstek verantwoordelijk voor het bewaken van de grenzen van onze open, pluriforme samenleving en van onze rechtsstaat. We moeten uitkijken dat niet alleen de emotie regeert, maar dat er een evenwicht is tussen emotie en ratio. Dat vergt van politici dat ze open, eerlijk en vooral respectvol communiceren. We moeten uitkijken dat de hardste schreeuwers niet de boventoon voeren, waardoor anderen de kans ontnomen wordt het hele verhaal te vertellen. Het is diep triest dat als enkelen hun zin niet krijgen er gedreigd wordt met geweld. Geweld is niets anders dan onvoldoende steekhoudende argumenten hebben om anderen van je gelijk te overtuigen. Zoals onze Koning het zei: in Nederland vechten we dingen niet uit, maar praten we dingen uit. En de VVD voegt daaraan toe: met respect voor elkaar. Dat betekent niet alleen aanhoren, maar vooral ook luisteren.

 

Ondanks dat de economie aantrekt, is de urgentie van een behoedzaam financieel beleid onverminderd groot. Ook als gemeentelijke overheid moeten we gunstige omstandigheden scheppen voor onze inwoners en ondernemers. Hoe lager de regeldruk en hoe lager de administratieve lasten, des te meer ruimte voor ondernemers en dus voor onze welvaart, voor economische groei, voor het scheppen van banen en voor eigen initiatief van inwoners en ondernemers. Problemen worden niet opgelost met meer regels, maar met minder regels, die helder en duidelijk zijn en gehandhaafd worden. Zorgen we daar als politiek niet voor, dan leidt dit tot ergernis en frustratie bij inwoners en ondernemers. Dat werkt averechts, nee zelfs verstikkend, juist als we de samenleving in haar kracht willen zetten. Als overheid moeten we vooral niet in de weg lopen. Dus ruim baan voor inwoners en ondernemers! Wat de VVD betreft is de overheid een stille vennoot, die er is op het moment dat je haar nodigt hebt, maar is het vooral ruim baan voor inwoners en ondernemers.

 

Want wanneer wij mensen hun verantwoordelijkheid afnemen, nemen we ze ook hun vrijheid af. En dat terwijl onze samenleving zeer nadrukkelijk vraagt om ruimte om verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Om op eigen benen te staan en minder naar de overheid te kijken en meer naar elkaar. Dat is toch de essentie van het beleid in Ridderkerk? De VVD is optimistisch over het vermogen van onze inwoners en ondernemers om zich aan te passen in en aan een snel veranderende wereld. Die dynamiek zal alleen maar toenemen.

 

We maken langzaam een verandering (transitie en transformatie) door, maar de overheid is nog steeds te groot. We hebben een goed begin gemaakt met het groter maken van de speelruimte voor de samenleving, voor ons allemaal en dat moeten we vooral uitbouwen door als overheid nog meer terug te treden.

 

Ons land is gebouwd op nuchtere Nederlandse waarden. Zoals op een eerlijke manier je steentje bijdragen: als het tegenzit de mouwen opstropen en je schouders eronder zetten. Zorgen voor jezelf, maar net zo goed geven om een ander. Een ander behandelen, zoals je zelf behandeld wilt worden. De kracht van de samenleving maakt Ridderkerk juist die mooie stad in de regio, met op menselijk gebied de sterke punten van een dorp aan de rivier.

 

Veiligheid

Veiligheid is en blijft voor de VVD topprioriteit

Al vele jaren vraagt de VVD aandacht voor de (on)veiligheid op het 3 rivierenpunt. Door onze kritische vasthoudendheid heeft dat enkele jaren geleden geleid tot een nader onderzoek van Rijkswaterstaat. Men is tot de conclusie gekomen dat dit een risicovol punt op de Nederlandse vaarwegen is, waarvoor extra maatregelen en extra toezicht nodig zijn. Ondanks meer en verhoogde aandacht, blijft het noodzakelijk hier de vinger aan de pols te houden. Wij zijn verheugd dat het college dit ook vindt en dat dit er toe heeft geleid dat veiligheid op het water nu onderdeel uitmaakt van de programmabegroting.

 

De VVD heeft al jarenlang aangedrongen om ook voor Ridderkerk te zorgen dat de norm voor aanrijtijden van ambulances in Ridderkerk in minimaal 95% van de gevallen wordt gehaald. Tot ieders verrassing blijkt dat in Ridderkerk ineens die norm is behaald. Zeer opvallend, omdat we jaren op flinke achterstand stonden. Bij meerdere inwoners is er ongeloof of dit ook daadwerkelijk zo is. Laten we hopen dat dit geen toevalstreffer is, maar dat deze situatie vooral zo positief blijft. We zijn daarom zeer benieuwd naar de cijfers over het derde kwartaal van 2015.

 

In de begroting spreekt u over APV, Beleidsplan APV en Handhavingsbeleidsplan APV. Dit roept verwarring op. Hebben we het goed begrepen dat u in de begroting wilt aangeven dat de APV dus herzien wordt, omdat deze vermeld staat onder nieuw te ontwikkelen beleid? Met andere woorden: u zet in op minder en heldere handhaafbare regels?

 

In de samenleving is de nodige onrust ontstaan over de vestiging van een Asielzoekerscentrum in Rotterdam op de grens met Ridderkerk. De VVD snapt dat er zorgen zijn. Economische vluchtelingen of gelukzoekers zijn hier niet welkom. Maar we hebben de plicht om echte vluchtelingen, die een status tot verblijf krijgen zo snel mogelijk te laten integreren. En daarbij is het heel simpel: een ieder die deel uit wil maken van de Ridderkerkse samenleving, dient de Nederlandse taal te beheersen, onze waarden en normen te onderschrijven en de rechtsstaat te erkennen. Zo niet, dan is er geen plaats voor je in Nederland en dus ook niet in Ridderkerk.

 

Werk en economie

De VVD geeft al vele jaren aan dat er meer aandacht voor werk en economie nodig is. Gelukkig heeft deze oproep na lang aandringen geresulteerd in meer focus op dit zo belangrijke onderwerp. Hier moet dus echt een inhaalslag gemaakt worden. Met extra geld om dit mogelijk te maken stemmen wij in en de wethouder economie zal hier bovenop ook volop aan het werk moeten. Juist hij zal als oliemannetje de ondernemers in staat moeten stellen om echt te kunnen ondernemen.

 

Winkelcentra zijn van groot belang voor werkgelegenheid, stageplaatsen en reïntegratieplekken. Een aantrekkelijk winkelcentrum met weinig tot geen leegstand is goed voor de veiligheid en de leefbaarheid in zijn geheel van de omgeving. Het niet heffen van parkeergelden zou een mogelijkheid kunnen zijn om de concurrentiekracht ten opzichte van andere regiowinkelcentra te vergroten. Wij zijn daarom mede-indiener van de motie om te onderzoeken of er onder de winkeliers draagvlak is voor onderzoek naar de effecten van betaald parkeren voor winkeliers, bewoners en consumenten. MOTIE

 

Sport:

Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl en helpt bij het leggen van sociale contacten. Door te sporten leer je waarden en normen, incasseren, doorzetten en samenwerken.

 

De VVD vindt, dat de gemeente bij de inrichting van haar openbare ruimte nadrukkelijk rekening dient te houden met het inrichten van sport- en beweegvoorzieningen. Zeker voor de ongeorganiseerde sporters. Hierbij moet veiligheid altijd voorop staan.

 

In het kader van het uitwerken van het jeugdbeleid zijn meerdere raadsleden, waaronder ook die van de VVD, op bezoek geweest bij allerlei jongeren om van hen te horen waar behoefte aan is. Zij geven aan behoefte te hebben aan mogelijkheden om buiten verenigingsverband te sporten en te bewegen, en zeker ook in de openbare ruimte. Zo zouden ze bijvoorbeeld graag een simpel survivalparcours willen zien in het Reijerpark. De VVD vindt dat een zeer goed idee.

 

Het Integraal Accommodatieplan zal pas in 2016 verschijnen. De bedragen waar nu al aan gedacht wordt om de vele wensen die er zijn te honoreren, zijn simpelweg onrealistisch en veel te hoog gegrepen. Laten we vooral geen verkeerde verwachtingen wekken. Daarom sluit de VVD niet uit, dat in de toekomst meerdere sportverenigingen gebruik zullen moeten maken van dezelfde accommodatie, waarbij het geven en nemen zal zijn.

 

Financiën en lasten

De VVD is blij met de nieuwe begrotingsopzet, waardoor de begroting en vooral de beleidsbegroting leesbaarder is geworden. Het college spreekt over een intensief en betrokken samenwerkingstraject met de raad. De VVD heeft veel tijd en energie hierin gestoken en wij constateren dat gelukkig veel van de inbreng van de VVD terug is te zien. Dat is ook zeer noodzakelijk, omdat wij de Ridderkerkse belastingbetalers duidelijk moeten kunnen laten zien waar hun belastinggeld aan uitgegeven wordt.

 

De opzet van de nieuwe begroting heeft veel tijd gekost. Wij begrijpen dat daarom niet alle indicatoren benoemd konden worden. Maar wij vinden het zwak dat het college dit niet eens gedaan heeft voor de punten uit het collegeprogramma. Bent u bang om afgerekend te worden? Vorig jaar heeft het college immers zelf gemeld dat die indicatoren al benoemd zouden zijn in het collegeprogramma. Dit is toen echter niet gebeurd en nu schrijft het college weer dat men begin volgend jaar daarover in gesprek wil gaan met de raad. Waarom schuift u dit weer voor u uit? Heeft dit college geen ambitie? Is dit college bang om afgerekend te worden? Afrekenbaar zijn, is juist positief!  Waar bent u bang voor? Politiek is immers niet voor bange mensen.

 

De uitleg van het college “nieuw voor oud” is buitengewoon vreemd. Met andere woorden: pas ruimte voor nieuw beleid als oud beleid daarvoor geschrapt wordt. Maar is bijvoorbeeld bespaarde rente “nieuw voor oud”? Nee! Een creatieve manier van het college om geld te vinden voor haar nieuwe wensen, maar dit is niet wat men de raad toegezegd heeft bij “nieuw voor oud”. Een gemiste kans.

 

De VVD spreekt zich zeer nadrukkelijk uit tegen het afschaffen van het investeringsvolume. Dit ontneemt de raad een uiterst belangrijk sturingselement. De uitleg om dit af te schaffen is zeer zwak. Het zou te weinig helpen om de zogenaamde boeggolf te voorkomen. Men vertikt eenvoudigweg data in te vullen en roept vervolgens dat het niets brengt. U doet aan korte termijn politiek in deze. Wij roepen de andere partijen op om ook tegen deze afschaffing te stemmen. Juist omdat de raad dit instrument de afgelopen jaren een belangrijk element vond bij het verrichten van haar kader stellende en controlerende taak, met name voor de wat verdere toekomst.

 

Opvallend is dat inzet dekkingsreserve juist voor het eerst niet meer plaats hoeft te vinden in het verkiezingsjaar 2018. Volgens het college toeval en het gevolg van voortschrijdend inzicht. Wij zouden het liever uitermate berekenend willen noemen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen in dat jaar.

 

Bij het vaststellen van de rekening heeft de VVD aangedrongen om het overschot op de rekening middels een eenmalige korting op de OZB terug te geven aan de inwoners en ondernemers. Vele partijen durfden deze lastenverlichting bij de vaststelling van de rekening niet aan of beter gezegd nog niet aan. Men wilde eerst aanzien of  in het najaar 2015 de reserves wel of niet aangesproken zouden moeten worden voor de begroting van 2016. Nu dit niet zo blijkt te zijn, gaan we er van uit dat ze deze eenmalige korting wel zullen steunen. MOTIE/AMENDEMENT

 

De VVD heeft de begroting zorgvuldig doorgenomen. We kunnen ons er in grote lijnen in vinden, maar–zoals uit eerdere bijdrages is gebleken- we vinden een aantal beleidskeuzes en keuzes voor bestedingen ongelukkige keuzes en af en toe zelfs slecht onderbouwd.

 

Varia

Het college gaat een toekomstvisie voor Ridderkerk ontwikkelen. Wij zouden graag zien dat de inwoners daar maximaal input aan kunnen geven. Wij geven u daarom in overweging om hiervoor een insteek te kiezen zoals bij het landelijk debat over onderwijs 2032. De daar gekozen insteek om zowel online als offline de discussie te voeren levert enorm veel input op. Juist om jong en oud te betrekken.

 

De VVD ziet duurzaamheid als een kans voor economische ontwikkeling en het verhogen van economisch rendement. De VVD wil duurzaamheid stimuleren. Niet door te subsidiëren, maar door minder regels en eenvoudige procedures. De eigen kracht van en informatie bij burgers, ondernemers en organisaties is aanwezig om het draaiende vliegwiel gaande te houden. Het zijn andere factoren, die er zorg voor dragen, dat zij afwachtend zijn om te investeren in duurzame en milieubesparende maatregelen. Meer informatie over duurzaamheid en/of partijen bij elkaar brengen zal er op dit moment niet toe bijdragen, dat het vliegwiel een andere snelheid krijgt.

 

De VVD is van mening, dat het Programma Duurzaamheid geen inzet van 120 duizend euro rechtvaardigt. Dit programma behoort zonder extra kosten binnen de huidige reguliere bedrijfsvoering uitgevoerd te kunnen worden en de communicatiekosten voor dit programma dienen uit het voorgestelde budget van het Communicatieplan Ridderkerk betaald te worden.

 

Als we spreken over dit laatste plan dan gaat het vooral om een sterke verbetering van de kwaliteit. Dus efficiënt en effectief communiceren. Less is more!

 

Participatie juichen we als VVD toe. Echter dreigt daarbij het gevaar dat zij die erg actief zijn of het hardst roepen bediend gaan worden in plaats van de meerderheid van de Ridderkerkse inwoners. Het gevaar dat actiegroepen en handige lobbyisten zo te zeer hun stempel drukken op het beleid is een wezenlijke bedreiging. Laten we ons daar zeer goed bewust van zijn. Het Huis van Thorbecke zal in stand gehouden moeten worden. Ideeën en initiatieven zullen altijd in het kader van het algemeen belang afgewogen moeten worden. Van politici mag verwacht worden dat zij duidelijk op het netvlies hebben vanuit welk belang er bij de overheid aangeklopt wordt. De democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zullen alle belangen tegen elkaar af moeten wegen. En dan zal er ook meer dan eens nee verkocht moeten worden. Die durf en dat lef moeten we hebben. Bovendien kan participatie nooit in de plaats kunnen komen van inspraak e.d.

 

Wij willen de ambtenaren wederom hartelijk dank zeggen voor hun inzet. De dynamiek van de samenleving en de gewijzigde rol van de overheid die steeds meer op de achtergrond opereert lijkt ons voor ambtenaren een prachtige uitdaging.

 

Tot slot

De VVD staat voor een tolerante samenleving, waarbij iedereen meedoet. Bij de VVD staat niet je afkomst maar je toekomst centraal, niet je geloof maar je gedrag. En niet de groep maar het individu.

 

De VVD verwerpt en bestrijdt discriminatie. Zij die geen respect tonen, dienen hard aangepakt te worden. Er moet laagdrempelige en snel beschikbare hulp geboden worden bij discriminatie, eerwraak, etc. Politie, justitie en andere organisaties hebben bij de bestrijding daarvan een belangrijke taak. Respect betekent niet dat we tolerant zijn voor zij die intolerant zijn. Klip en klaar moet zijn dat de principes van onze rechtsstaat niet onderhandelbaar zijn.

 

Het getuigt van respect om daadwerkelijk vragen te beantwoorden, die raadsleden stellen en die zij nodig hebben om hun taak optimaal te kunnen vervullen. Dit college wilde meer tijd om alle vragen goed te kunnen beantwoorden en die ruimte heeft de raad hen gegeven. Desondanks kunnen wij meerdere voorbeelden geven dat simpele vragen gewoon niet beantwoord worden. Een gemiste kans. Transparante, open, eerlijke en respectvolle beantwoording en communicatie is voor een gedegen discussie zeker in de politiek vereist.

 

Zoals al meerdere keren is aangegeven, willen we als VVD benadrukken dat het Ridderkerks gemeentebestuur dienstbaar moet zijn aan alle Ridderkerkers. Vandaar dat de VVD mede-indiener is van een motie om op 11 oktober als gemeente de regenboogvlag te laten wapperen. Om zo uiting te geven dat het Ridderkerkse gemeentebestuur oog heeft voor minderheidsgroepen, die het helaas nog steeds niet makkelijk hebben. MOTIE

 

Wat de VVD betreft willen we leven in een Ridderkerk waar je zorgt voor jezelf en je op je eigen manier gelukkig kunt worden. Waar je geeft om en omkijkt naar de ander. En je je gedraagt zoals je wilt dat anderen zich gedragen. Waarbij de overheid een stille vennoot is, die er is wanneer je haar nodig hebt.

 

Tot zover de positief kritische opmerkingen op hoofdlijnen van de VVD, zoals u van ons gewend bent. De VVD denkt in het belang van de Ridderkerkse inwoners en bedrijven. Dus: Ruim baan voor inwoners en ondernemers! Vanuit die invalshoek en dus vanuit ons liberaal verkiezingsprogramma zullen we alle voorstellen beoordelen en onze bijdrage leveren aan het politieke debat. In het belang van de gehele Ridderkerkse samenleving.