LEVEN

Leven in Ridderkerk betekent fijn wonen, prettig werken, studeren met goede voorzieningen in de buurt en goede zorg voor iedereen. Ongeacht of je jong of oud bent, rijk of arm, ondersteuning nodig hebt of alles zelf regelt. De VVD wil een inclusieve samenleving waarbij iedereen naar eigen vermogen mee kan doen. Alle betrokkenen worden daarbij aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en moeten zich hiervoor inspannen. Daarbij staat keuzevrijheid en zelfredzaamheid voorop. Om te zorgen dat wij ook in de toekomst met plezier in Ridderkerk kunnen blijven leven is het voor de VVD belangrijk om een actief beleid te hebben op het gebied van zorg, onderwijs, sport en cultuur. Zo blijft Ridderkerk een prettige gemeente om in te wonen, werken en verblijven.


Zelfredzaamheid is uitgangspunt. Wij vinden het belangrijk dat iemand zijn eigen zaken regelt en verantwoordelijk is voor zichzelf en zijn naasten. Mensen zorgen voor hun gezin, ondersteunen in de familie en helpen ook de buren een handje wanneer dat kan en nodig is. Wanneer iemand zich niet meer zelf kan redden, moet de gemeente passende zorg bieden. Herindicatie voor WMO-voorzieningen moet voor de aanvragers zo min mogelijk handelingen vereisen. 

Optimale keuzevrijheid door een Persoonsgebonden Budget. De VVD Ridderkerk steunt de aanpak van de Wijkteams in Ridderkerk waar eerst wordt gekeken naar datgene wat inwoners zelf kunnen. Daarbij stellen wij mensen die zorg nodig hebben zelf in staat hun benodigde ondersteuning  te organiseren  met  een  Persoonsgebonden  Budget. Natuurlijk biedt de gemeente hulp aan mensen die dit zelf niet kunnen, en is er strenge, rechtvaardige controle op en aanpak van misbruik.  

Een tegenprestatie bij uitkering. We verplichten mensen in de bijstand een tegenprestatie te leveren die ligt binnen hun mogelijkheden.  Bijvoorbeeld door het draaien van kantinediensten bij een sportclub, deelnemen in een buurtpreventieteam of vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke instelling.  

Laaggeletterdheid aanpakken. Laaggeletterden zijn minder zelfredzaam, (geestelijk) vaak minder gezond en hebben vaker geldproblemen. VVD wil meer initiatieven en samenwerkingen, bijvoorbeeld tussen gemeente en bibliotheek, om laaggeletterdheid aan te pakken. Hierbij hoort ook het inzichtelijk maken van hoe laaggeletterd-proof de gemeente is.     

Investeren in sport is een investering in de toekomst. Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl en bevordert sociale contacten. VVD Ridderkerk vindt het belangrijk dat iedereen die wil sporten, kán sporten. De gemeente zorgt daarom voor goede sportaccommodaties en stimuleert bewegen.