VEILIGHEID

In Ridderkerk maakten we gewelddadige overvallen mee in Bolnes, Drievliet en winkelcentrum Jorishof. We hebben last gehad van incidenten in zwembad De Fakkel en met drugscriminaliteit. Voor de VVD geldt: Je blijft met je handen van andermans spullen af en geweld is uit den boze. Grensoverschrijdend gedrag moeten we keihard aanpakken. Ook moeten we oog hebben voor de digitale veiligheid in de gemeente. De VVD staat voor een Ridderkerk waar iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn.


Ridderkerk veilig voor iedereen. Bij racisme, discriminatie, intimidatie of uitsluiting moet er keihard worden ingegrepen. VVD Ridderkerk wil een tolerant en inclusief Ridderkerk waar iedereen zichzelf kan zijn. We praten daarom onder andere op scholen over de oorzaken en effecten van intolerantie en geweld vanwege bijvoorbeeld geloofsovertuiging, afkomst of seksuele geaardheid om het te kunnen stoppen.  

Een Boa in elke wijk. Er moet altijd een Ridderkerkse Boa zijn voor iemand die hem/haar nodig heeft bij overlast, en dat is niet vanachter een bureau. Wij streven ernaar dat wijkagenten voor 90% van de tijd in hun eigen wijk worden ingezet. Hoewel dit beleid is van de Nationale Politie, zal het gemeentebestuur moeten afdwingen dat dit percentage wordt gehaald.  

Een digitaal veilige gemeente. De gegevens van de inwoners moeten veilig zijn in de handen van de gemeente Ridderkerk. De gemeente zorgt ervoor dat haar ICT volledig op orde is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen. 

Een veilige ontmoetingsplek voor jongeren. Wijkcentra kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van criminaliteit. VVD Ridderkerk pleit voor een grotere rol voor wijkcentra, waar mogelijkheden zijn om hulpverleners en ondersteuners te raadplegen. Wij willen jongeren bij de programmering betrekken en in elk wijkcentrum zorgen voor een ontmoetingsplek voor jongeren en een inloopspreekuur. 

Geweldsdelicten en drugscriminaliteit worden niet getolereerd en bij constatering wordt onmiddellijk hard opgetreden. Wetten en regels gelden in de gemeente voor iedereen en bij overtredingen hiervan wordt er gehandhaafd.  

Gezamenlijke verantwoordelijkheid. Samen met de inwoners en ondernemers willen wij Ridderkerk zo veilig mogelijk maken, bijvoorbeeld door het ondersteunen van buurtinitiatieven, de inzet van mobiele camera’s, het versterken van de Buurtpreventie en de Buurtpreventie uitrollen naar alle wijken.